Recept
Det fantastiska brödet
Ca 24 bröd
Ingredienser
-
💧 5 dl fingervarmt vatten
-
🥛 1 dl mjölk
-
🍄 0,5 pkt jäst (25 g)
-
🧂 2 tsk salt
-
🍯 1 msk honung
-
🌾 12,5 dl vetemjöl
(jag brukar använda manitoba cream)
Gör så här
- Smula jästen i en bunke. Lägg i salt och honung. Häll över mjölkvattnet och rör tills jästen löst sig.
- Rör ner mjölet. Det ska bli en lös deg.
- Täck bunken med en handduk och låt jäsa 1-2 timmar.
- Värm ugnen till 240-250 grader. Bakplåtspapper på två plåtar.
- Strö ut 1/2-1 dl vetemjöl på bakbordet. Stjälp upp den lösa degen över mjölet men knåda inte. Strö ytterligare mjöl över degen och platta försiktigt ut den med handen. Skär degen i ca 6 cm smala remsor, dela sedan varje remsa i ca 3 delar "på snedden". Flytta efterhand över bitarna på plåtarna.
- Grädda bröden (de behöver inte jäsa igen) direkt. Sätt in en plåt i taget mitt i ugnen. Grädda ca 17-20 minuter. Låt svalna utan handduk så blir de frasiga och fina.